Municipi

 

Tona és un poble amb una llarga historia de confluència de pobles i cultures.

Els seus orígens es remunten al neolític. Els íbers varen establir-se al pla del Castell de Tona i al Camp de les Lloses i posteriorment va ser un enclavament romà.

 

Recomanem visitar el Camp de les Lloses, on podreu gaudir de contemplar el jaciment i les restes ibèriques i romanes.


 

Al S.IX, es consagra la primera església parroquial de Tona al turó del Castell, amb el Castell i la seva torre de guaita que van ser les bases  de la sagrera de Tona.

Fotografíes d'Oriol Clavera

Quan es puja al turó del Castell, es passa per davant de l’església de Santa Maria del Barri, que bé es mereix una aturada. Aquesta església del S.XII, consta de tres naus sostingudes per pilars i arcs gòtics amb claus de volta esculpides. El campanar és de planta quadrangular y té quatre pisos d’altura.


 

Un cop a dalt del turó del Castell podrem gaudir d’unes vistes espectaculars de la Plana de Vic i una mirada a la torre de guaita i el Castell ens transporta a la vida dels avantpassats d’aquestes terres.


 

 

El poble actual de Tona es va formar al costat d’un camí ral, al S.XVIII ja comptava amb 30 masos i 70 cases al carrer. Fou en aquesta època que es construeix l’església de Sant Andreu.


La troballa d’aigües sulfuroses al subsòl va provocar que es construissin 3 grans balnearis i que al seu entorn creixessin 2 barris residencials i d’estiueig. Aquest fet va fer creixer la població de forma exponencial i va donar forma al municipi tal i com el coneixem actualment.

Passejant pel Barri Roqueta i Codina es poden veure els magnífics xalets i edificis modernistes.

Veure notícia sobre el modernisme de Tona


La població de Tona compta amb un entorn privilegiat de turons, boscos i àmplies zones de pasturatge, espais molt apreciats pels amants de les caminades.


Si es vol menjar i comprar, el poble de Tona compta amb tota mena de serveis, botigues bars i restaurants on podrem trobar tot alló que poguem necessitar.

 

.

Localització del Camp de les Lloses, Punt d’Informació Turístic:

Pujar