Camins i senders

L’entorn de Tona permet la pràctica del senderisme i de la bicicleta de muntanya a nivell familiar o bé a nivell més competitiu.

A continuació hi ha la informació de les rutes i itineraris que actualment tenim senyalitzats i en bones condicions.

L’ITINERARI DEL CASTELL - Fàcil - 1,6km (30')

Característiques tècniques

Distància: 1,6 km. aproximadament
Temps: 30′ aproximadament
Dificultat: Fàcil.
Desnivell: 50 metres
PDF: Descarrega la informació en format PDF

Descripció:

L’itinerari del Castell és un sender d’un metre d’amplada, i amb un recorregut aproximat de 1,6 km, inaugurat al 2007, que transcorre per la falda del turó del castell de Tona, a una cota aproximada de 600 metres d’alçada. Recorre tot el perímetre de la base del turó del castell, passant per la zona on cada any es representa el Pessebre Vivent. A continuació, enllaça amb la cara nord del turó, continua per una zona boscosa cap a la zona de l’ermita de Lurdes, fins a tornar al parc de les Feixetes on es completa aquest recorregut circular.

Així doncs, aquest itinerari pretén ser un itinerari de natura didàctic, agradable i, sobretot, pensat per gaudir d’un entorn únic i apte per a totes les edats.

Hi ha tres accessos per a incorporar-se a l’itinerari: el Parc de les Feixetes, el camí que puja a dalt del Castell i la zona de l’Escola d’Hosteleria d’Osona (Passeig de la Suïssa).

RUTA DE L'AIGUA - A peu o bicicleta - 4,45km (2h)

Característiques tècniques
Distància: 4,45 km. aproximadament
Temps: 2 hores aproximadament
Dificultat: Baixa. Es pot fer a peu o en bicicleta
PDF: Descarrega la informació en format PDF
GPS: Descarrega la ruta per el GPS

Descripció

La ruta que us proposem és un recorregut per l’espai i el temps amb un fil conductor important: l’aigua.

Visitarem diferents vestigis del poble: dels ibers (Forns ibèrics), romans ( Jaciment del Camp de les Lloses) i medievals (Santuari de Lourdes i el Pla del Castell), fins a la contemporaneïtat del barri residencial Roqueta, on podrem entrar al pou de l’antic balneari i tastar i olorar les aigües sulfuroses d’aquesta deu. També ens passejarem davant les torres modernistes més senyorials i l’antic Balneari Ullastres.

La falta d’un riu important va deixar Tona al marge de la primera industrialització. Però l’aigua, curiosament, va ser el factor que va permetre una revifalla econòmica del poble, entre la darreria del segle XIX i les primeres dècades del segle XX. El descobriment de les aigües mineromedicinals va suposar un important impuls econòmic, social i urbanístic pel poble.

L’inici de la ruta és al jaciment del Camp de les Lloses i des d’allí iniciareu un viatge en el temps i l’entorn.

SENDER DE VILAGERIU - A peu, bicicleta o cavall - 5km (1h30'h)

Característiques tècniques
Distància: 5 km. aproximadament
Temps: 1h30′ aproximadament
Inici i acabament: Plaça de l’Església
Dificultat: Baixa. Es pot fer a peu, en bicicleta o a cavall
PDF: Descarrega la informació en format PDF

Descripció

Es proposa fer la ruta seguint inicialment el PR C-43 en direcció a Vilageriu sortint de la plaça cap a l’Avgda. Montseny i el carrer Gna. Victòria.

Prenem el camí de Ca l’Agnès, creuem el torrent i seguim fins al Mas Sorell. Passada la masia entrem en un túnel de vegetació sobre margues grises tant típics de Tona. En obrir-se la vegetació veiem ja a la dreta l’ermita de Sant Miquel de Vilageriu amb la seva majestuosa masia. Arribem pel costat de l’ermita on ja es veu el rètol de l’itinerari amb els senyals dels diferents itineraris. Qui vulgui pot acostar-se a l’aqüeducte, situat a 500 m. pel sender i retornar.

Aquí deixem el sender PR C-43 passem per sota la casa de Vilageriu, entrarem en una petita roureda i deixem a la nostra dreta el Mas la Talaia. Prenem un camí a la dreta, de sobte el camí gira a l’esquerra i s’aparta del bosc entrant plenament en la plana agrícola.

Deixem Mas Passallops a l’esquerra, ens incorporem a un camí ample on anem de recte. En aquesta zona, durant la guerra civil hi va haver un aeròdrom militar, per això es coneix com el camp d’aviació. Més endavant trobem un indicador que explica que per la dreta es va al santuari de la Mare de Déu de l’Ajuda, però nosaltres hem d’anar a l’esquerra per arribar a Tona entrant pel carrer Nou fins arribar al punt d’inici.

RUTA DELS TURONS - A peu, bicicleta o cavall - 6km (2h)

Característiques tècniques

Distància: 6 km. aproximadament
Temps: 2 hores aproximadament
Dificultat: Baixa. Es pot fer a peu, en bicicleta o a cavall
PDF: Descarrega la informació en PDF

Descripció:

Els turons són relíquies de la història geològica de la zona. L’entorn de Tona sorprèn per la diversitat de paisatges que s’hi poden contemplar. El paisatge és típicament agrícola, però es troba fragmentat per les petites illes que formen els turons de la Plana ausetana protegits pel PEIN. Aquests turons, denominats “turons testimoni”, són testimoni relicte de la història geològica i del paisatge vegetal primitiu de la Plana de Vic i al municipi de Tona n’hi ha uns quants com el turó del Pla de Tona, el turó del Castell o el turó de Puigbonic. Als turons més emboscats hi ha la comunitat de roureda de roure martinenc força conservada, sobretot als seus vessants obacs. A les parts culminants i als altres vessants hi creix una vegetació més pobra, amb comunitats de prats, garrigues i bruguerars.
Els turons actuen de refugi i de corredor biològic per a la fauna entre les zones naturals del Montseny, els cingles de Bertí, el Moianès i el Lluçanès . La fauna hi és representada per un elevat nombre de mamífers (guineus, senglars, genetes, toixons…) i micromamífers (ratolí de bosc, talpons, musaranyes, ratpenats…). Entre els ocells cal destacar la presència d’algun rapinyaire diürn i nocturn i també de moltes espècies de moixons. En els petits cursos d’aigua també hi ha amfibis (granotes, gripaus, salamandres…), rèptils i també una gran diversitat d’invertebrats.

La zona per on passa mostra diferents valors naturals de Tona. Comença a la Plaça de l’Església, aprofitant un tram del PR. C-43 (Sender de Tona), on hi ha un primer plafó informatiu i els indicadors.
Primer passem per una zona urbana, fins que uns indicadors assenyalen una derivació que porta al pla del castell, on hi ha la torre de guaita i l’església de Sant Andreu, i des d’on es pot veure una vista general del poble, de la plana i dels turons en un plafó informatiu.

Cal continuar per l’itinerari en direcció al Parc Roqueta tot deixant un senyal a l’esquerra de diferents tipus de senders de la població, que és per on es torna.
Més endavant hi ha els forns ibèrics a l’esquerra.
Es segueix endavant i s’arriba al Parc Roqueta on hi ha el pou de l’antic Balneari Roqueta.
Es travessa el pont del riu per anar en direcció a la masia del Molí del Vendrell, abans de la qual hi ha un plafó amb informació sobre el bosc de ribera.
Després de la masia cal desviar-se per la derivació que ens porta fins al Pla de les Mentides on trobem el plafó de La Roureda. Ara, doncs, cal tornar enrere cap a l’itinerari principal.
Continuació cap a Puigbonic, on una altra derivació ens portarà fins al turó de Puigbonic.
Tornant a l’itinerari es segueix el trajecte que condueix fins a la plaça de l’Església.

A L'AJUDA AMB BTT - Fàcil - 8,5km (2h)

Característiques tècniques

Distància: 8,5 km. aproximadament
Temps: 2h aproximadament
Dificultat: Fàcil.
Desnivell: De pujada 150 metres, de baixada 120 metres.
PDF: Descarrega la informació en PDF

Descripció:

Recorregut circular, totalment pedalable, i sense desnivells importants. Passa pel costat de masies i per dues ermites romàniques d’un encant especial com són l’ermita de Sant Miquel de Vilageriu de Tona i el Santuari de la Mare de Déu de l’Ajuda de Balenyà. Hi ha una derivació del Sender PR.C-43 que ens portarà fins a l’aqüeducte de Vilageriu.

Punts del recorregut:

0m – L’inici de la ruta comença al pàrquing de la zona esportiva de Tona.
100m – Trencant a mà esquerra pel carrer Picasso.
200m – Fem la rotonda i anem a la dreta per l’avinguda Montseny.
520m – Trencant a mà dreta pel carrer Germana Victòria en direcció a d’institut.
600m – Rotonda de l’Escola Bressol Cuca Fera.
700m – Trenquem a mà dreta pel carrer Torres i Bages, que passa per davant de l’institut.
800m – Trenquem a mà dreta pel carrer Josep Ventura.
1.160 – Anem a la dreta pel carrer Nou.
1.280m – Travessem el torrent que separa Tona de Balenyà, deixant la casa de la Fontordera a la nostra dreta.
1.490m – Agafem el camí que marxa a la dreta asfaltat que un tros més endavant es converteix en camí ral.
2.250m – Arribem a una cruïlla, seguim recte, deixem un rètol del sender local a la nostra dreta. Després d’uns quans metres, començarem una baixada on ja podem començar a veure el Santuari de la Mare de Déu de l’Ajuda de Balenyà.
3.500m – Trenquem a la dreta passant per sobre un pont que travessa el riu Congost.
3.800m – Arribem al Santuari de la Mare de Déu de l’Ajuda.
3.900m – Trenquem a la dreta per agafar el camí asfaltat.
4.600m – Passem pel costat del Mas La Tria que ens queda a la nostra dreta on podem veure una alzina molt gran.
5.250m – Seguim per la pista principal, tot deixant Mas el Puig a la nostra esquerra.
5.620m – Travessem el torrent de la Tria per anar a la nostra dreta.
5.750m – Trenquem a la dreta per iniciar una petita pujada.
6.250m – Trenquem a l’esquerra. A continuació vindrà una petita pujada, seguida d’una petita baixada.
6.600m – Anem a l’esquerra, deixant la casa de Barbat a la nostra dreta.
7.000m – Després de creuar un pont sobre la riera de Güells anirem a la dreta. Al costat del pont, hi ha l’aqüeducte de Vilageriu.
7.400m – Arribem a l’ermita de St. Miquel de Vilageriu per anar després a agafar el camí de l’esquerra.
8.500m – Arribada a la zona esportiva de Tona.

RUTA DELS PAISATGES DE TONA - A peu o bicicleta - 9,8km (3h)

Característiques tècniques
Distància: 9,80 km. aproximadament
Temps: 3 hores aproximadament
Dificultat: Baixa. Es pot fer a peu o en bicicleta
PDF: Descarrega la informació en PDF
GPS: Descarrega la ruta per el GPS

Descripció

Tona és una cruïlla de camins que travessen un paisatge de camps verds i turons grisos on s’hi ubiquen els nostres monuments: fites de valor arqueològic i històric que expliquen la vida de la seva gent.

Us proposem una ruta de lleure i cultura per gaudir del paisatge típic de la Plana i del nostre patrimoni local.

En aquesta ruta us convidem a interpretar els diferents paisatges i ambients vegetals dels voltants de Tona, mentre anem passant pel costat de patrimoni arquitectònic rellevant. Al final per tenir una visió en conjunt gaudirem de les fantàstiques vistes de dalt el mirador del Turó del Castell. És una ruta fàcil, però al final, la volta al Turó del Castell i pujar a dalt, podria ser motiu d’una sortida diferent. Us avisarem quan sigui el moment i, si esteu cansats, sempre ho podreu deixar per un altre dia.

Sortim de Tona, direcció sud cap als plans de Vilageliu entre camps de cereals i unes magnífiques vistes de la serra de ponent i antenes de Collsuspina i, a l’altra banda del Congost, el massís del Montseny on destaca l’elevació del Castell de Tagamanent, el pla de la Calma i el cim del Matagalls.
Ens adonem que el paisatge agrícola no és uniforme sinó que s’alterna amb bosquets que trobem en diferents ubicacions.
De sobte, després de travessar un d’aquests bosquets ombrívols, arribem a l’ermita de Sant Miquel de Vilageliu i un dels masos més antics del terme. D’aquí, anirem a buscar la partió amb el municipi de Balenyà, que coincideix amb el torrent Güells. És en aquest torrent on trobarem
un raconet singular tant per la gorja del torrent com per l’aqüeducte que portava aigua al mas proper de Can Barbat.
Tornem cap a Tona, passant per sota la costa del Vilar, i descobrim els terrers grisos formats per margues de fa 60 milions d’anys. Per damunt aquestes costes, tornen a haver-hi plans fèrtils amb més camps i masies. Així fins a arribar a l’altiplà del Moianès.
Entrem de nou al poble, passant per cases benestants i pel costat de l’únic balneari testimoni d’aquella època (finals s. XIX inicis del s. XX), de banyistes que venien a Tona a fer salut i convertiren la població en un important centre d’estiueig.
Seguim amb vista a bonics paisatges d’altres plans i costes pel costat N-O del terme, per arribar al punt on haurem de decidir si desviar-nos cap a l’inici o seguir donant el tomb al Turó del Castell.
La volta al turó, travessant les diferents orientacions i copsant la seva vegetació, és recomanable, però tot depèn de si esteu cansats. Penseu que necessitareu una hora llarga, més si després de fer el tomb volem pujar dalt el turó.
Un cop fet el tomb, travessant la roureda, els terrers de margues i un parc emblemàtic del poble on es representa el pessebre vivent per Nadal, passem pel costat de l’ermita de Lurdes. Novament podem decidir si seguir el camí cap a l’inici o pujar el turó per gaudir del pla del Castell i les seves vistes.
Val molt la pena conèixer el pla del Castell, lloc on devien estar els primers pobladors de Tona, visitar l’església de Sant Andreu i gaudir de les vistes damunt el poble, el nucli medieval de l’ermita de Lourdes, la plana de Vic amb pobles i turons testimoni, i els relleus muntanyosos que l’envolten.

SENDER DE TONA – PR C-43 - 23,42km (5h 15')

Característiques tècniques
Denominació: Sender Circular de Petit Recorregut de Tona ( PR C-43 )
Distància: 23,42 Km
Temps: 5h 15minuts aproximadament.
Punt recomanat d’inici i retorn: Plaça de l’Església, davant el Monument a la Sardana.
Sentit d’inici: Direcció Vilageriu.
Desnivells: Punt més alt: Sant Cugat de Gavadons ( 1.046 m). Punt més baix: Tona ( 600 m.)
Circuit: Pintat i senyalitzat amb franges i indicadors blancs i grocs.
PDF: Descarrega la informació en PDF

Descripció

El P.R.C-43 permet de conèixer molts indrets del poble i municipis veïns, així com també gaudir de la natura i de la bellesa del paisatge. Al llarg de tot el recorregut trobarem un bon nombre de masies ( Vilageriu, Coll d’Arnau, Boldrons, etc…) i de fonts.
El sender de petit recorregut PR C- 43 pertany a la xarxa de Senders de Catalunya i a la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya.
Els edificis que es van veient al seu pas són majoritàriament de construcció romànica, interessants des del punt de vista històric i arqueològic.

Són els següents:

  • L’ermita de Sant Miquel de Vilageriu, d’estil romànic, construïda al segle XII.
  • L’església de Sant Quirze de Muntanyola. La primera documentació conservada d’aquesta construcció data de l’any 938.
  • L’església de Sant Cugat de Gavadons, situada al nord de la població de Collsuspina, és un edifici romànic molt modificat que data del segle XII.
  • Sant Esteve de Múnter. Aquesta església apareix documentada l’any 965; a l’entrada hi ha un marc barroc de pedra picada.
  • Sant Andreu del Castell de Tona és una església d’arquitectura romànica d’influència llombarda datada de meitat del segle XI.
  • L’ermita de Santa Maria del Barri presenta característiques de diferents segles: l’absis, la finestra i el campanar van ser construïts el segle XI, i la resta és del segle XVI. Aquí es dóna per finalitzat el Sender.

 

Informació d’interès:

  • El nostre sender té quatre derivacions: l’Aqüeducte, Sant Cugat de Gavadons, la Creu de la Miranda i el Castell de Tona.
  • Cal anar amb compte amb les tanques de bestiar que hi ha en diferents punts del recorregut i, sobretot, tornar-les a tancar correctament.
  • Volem destacar la variant que trobarem a Bellavista, que passa per Font de Joana i enllaça amb el Sender a l’alçada de Puigbonic.
Camins i senders
Activitats i lleure
Patrimoni
La Canal
Camp de les Lloses
Tona Amunt
Agenda d'activitats

Pujar